Kanak-kanak kritikal disyaki didera

0
348

Kanak kanak lelaki berusia setahun kini kritikal apabila bergantung hidup pada alat bantuan pernafasan dipercayai didera oleh keluarga angkatnya di Batu Pahat Johor.

Ketua Polis Daerah Batu Pahat Asisten Komisioner Abdul Wahib Musa berkata, mangsa, Muhamad Al Fateh Abdullah sebelum itu dimasukkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Nora Ismail Batu Pahat  kerana mengalami sawan terlalu lama hingga tidak sedarkan diri.

“Semalam pada pada 2.40 petang Polis IPD Batu Pahat, menerima panggilan telefon daripada HSNI menyatakan terdapat seorang kanak-kanak lelaki disyaki didera dan kini menerima rawatan di ICU.

“Mangsa dibawa oleh keluarga ibu angkatnya berusia 34 tahun kerana mengalami masalah sawan. Hospital membuat semakan rekod mendapati mangsa sudah dimasukkan untuk kali yang ketiga dan disyaki ada unsur penderaan memandangkan terdapat beberapa kesan kecederaan lama dan juga kesan kecederaan baru pada tubuh badan mangsa.

 

Ketua Polis Daerah Batu Pahat Asisten Komisioner Abdul Wahib Musa melawat mangsa

“Mangsa pernah mendapatkan rawatan di HSNI untuk mendapatkan rawatan kerana disyaki menghidap penyakit Tibi. Hasil pemeriksaan ke atas mangsa, mendapati terdapat kesan retak pada lengan tangan kanan mangsa,” katanya pada Harian Metro

Beliau berkata, mangsa diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk diberikan perlindungan tetapi diserah kembali kepada pangkuan keluarga.

“Pemeriksaan ke atas tubuh badan mangsa juga mendapati terdapat kesan kulit yang melecur di telapak tangan kanan dan kiri serta bahagian telapak kaki kanan mangsa,” katanya.

Beliau berkata, tangkapan dibuat terhadap ibu angkat angkatnya berasal dari Taman Maju di sini dan suaminya iaitu bapa angkat mangsa berusia 30 tahun dari Taman Karang Muhibah,Rengit mangsa bagi membantu siasatan.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-kanak 2001 yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM5,000 atau penjara tidak melebihi 20 tahun.

“Saya meluangkan masa melawat mangsa di hospital pagi tadi dan mendapati mangsa tidak sedarkan diri dan bertaruh nyawa,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here